fbpx

Att vara ute och resa med hunden eller katten är både mysigt och roligt. Här tipsar vi om hur du förbereder på bästa sätt. Det är viktigt att ditt djur sitter fast ordentligt, så både du och din pälskling åker tryggt och säkert. Vi berättar också vad du bör tänka på om ni planerar att resa ner till Europa med bl.a. vaccination och pass.

För att du ska få en härlig husbilssemester tillsammans med ditt djur är det några saker du bör tänka på. Framför allt är det viktigt att du som hund- eller kattägare väljer en krocktestad säkerhetsanordning för att både du och ditt djur skall kunna resa tryggt och säkert. Innan du ger dig iväg med husbilen så kan det vara bra att planera hur länge du ska vara borta. Då är det enkelt att veta hur mycket mat du behöver ta med eller om du behöver kunna fylla på under resans gång. Tänk på att inte alla campingplatser tillåter djur, ta därför reda på denna information innan avresa för att undvika en tråkig överraskning.

Resa med hund och katt i husbil

 

Se till så din hund eller katt har det behagligt under resan

Har du en katt eller hund som är ovan husbilsåkare så kan det vara bra att låta djuret bekanta sig med husbilen innan ni ger er ut på en resa. När du väl har påbörjat färden är det viktigt att ha uppsikt över din vän. Om det är varmt ute kan det vara klokt att ha ac igång eller att ha en kyldyna som hunden eller katten kan välja att ligga på. Ska du resa långt kan det vara bra att stanna och låta djuret rastas på lämpliga stopp. Det kan även vara bra att aktivera hunden vid stoppen, för att göra av med överskottsenergi. 

Väl framme på campingen (eller annan vald plats), är det skönt för hunden att sträcka på benen. Ta med lite kompostgaller eller ett extra jordankare med tillhörande lina så att hunden har ett utrymme att röra sig på. Katten uppskattar även den att få sträcka på sig. Då är det viktigt att ge den en trygg plats där den kan gömma sig om något skulle vara läskigt. Det finns lättviktiga inhägnader för katter att köpa på välsorterade djurbutiker.

Kolla upp vilka regler som gäller för djur i det landet du ska resa till

Planerar du en resa till Europa med din hund, katt eller andra sällskapsdjur finns det ytterligare saker att ta reda på. Hundar och Katter behöver generellt ha;  

  • Id-märkning.
  • Rabies vaccination. 
  • Avmaskas minst 24 timmar innan resan.
  • Ett Eu-pass.

Olika länder har olika regler på vaccinationer. I regel ska hunden avmaskas minst 24 timmar innan avresa från Sverige. Vi rekommenderar att läsa på jordbruksverket samt Sveriges veterinärmedicinska anstalt för aktuell information samt vad som gäller vart i Europa. 

Är du nyfiken på att ta nästa steg utanför campingar och ställplatser tillsammans med din pälskling? Här kan du få inspiration och tips om fricamping.

Share This