fbpx

KÖPGUIDE. För att du ska trivas och njuta av resorna tillsammans med din husbil, så är det viktigt att redan från början fundera på vilka krav du har. Här guidar vi dig i husbilsdjungeln bland de olika valmöjligheterna, med allt från husbilstyper till sänglösningar så du kan hitta rätt husbil för dig.

Ofta kan det vara till stor hjälp att först tänka ut hur du vill använda din husbil och vilka som ska följa med på resan. Ska du använda den året runt eller bara på sommaren? Hur många bältade platser och sovplatser behöver vi? Vart ligger din budget? Hur stor husbil får du köra? Till stor del handlar det om att prioritera de egenskaperna som är viktigast för dig och sedan hitta den husbil som kommer närmast den långa önskelistan. Vid köp av en begagnad husbil är det viktigt att den är noggrant kontrollerad med både fukttest, funktionstest och gasoltest. Det gör att du kan känna dig trygg och säker på att få en bra start på husbilslivet.

När du kommit fram till vilka prioriteringar som är viktigast för dig är det dags att ge sig ut för att titta, känna och även provköra. Ibland kan bilden som du först hade förändras helt när du besöker husbilshandlaren och har möjlighet att jämföra de olika planlösningarna och husbilstyperna. Ta därför god tid på dig att känna in husbilarna och fråga gärna personalen om de kan visa de olika funktionerna för dig.

Vilken husbilstyp, sänglösning och uppvärmning passar dig bäst?

HUSBILSTYPER
Helintegrerad – Här sitter bildel och bodel ihop. Många gånger beskrivs denna typ som rymlig och luftig. I dessa finns ofta även taksäng som fälls ner ovanför förarstolarna.
Halvintegrerad – Separat bildel och bodel.
Alkov – Alkoven liknar den halvintegrerade husbilen men har en “keps” ovanför förardelen som är själva alkoven.
Plåtis – Här är bodelen byggd i den befintliga plåtkarossen som är baserad på en transportbil.

Plåtis husbilHelintegrerad husbil

UPPVÄRMNING
Valmöjligheterna är mellan vattenburen eller luftburen uppvärmning. Ska du campa främst vår, sommar och höst fungerar en luftburen uppvärmning bra. Vill du däremot använda din husbil över vintersäsongen så är vattenburen uppvärmning att föredra då den ger en jämnare värme i fordonet.

SÄNGLÖSNINGAR
Långbädd – Separata sängar längs långsidan. Höga långbäddar gör att du får ett stort garage.
Franskbädd – Dubbelsäng som är placerad längs ena långsidan.
Queensbed – Mittplacerad säng där du kan gå i och ur på båda långsidorna av sängen.
Tvärbädd – Precis som det låter är sängen placerad på tvären. Vilket gör att husbilen kan byggas i ett kortare utförande.

Franskbädd husbilQueensbed husbil

BEGAGNAT ELLER NYTT
En ny husbil har en värdeminskning på upp till ca 30 % redan det första året, vilket kan göra en nyare begagnad till ett bättre alternativ rent prismässigt. Många husbilar som bara är några år gamla ser ofta ut som nya, därför fritidsfordon överlag behandlas väldigt varsamt. När du köper en begagnad husbil är det tryggt att köpa från en etablerad handlare som kan lämna garantier vilket en privatperson inte kan göra.

Populära tillbehör för campinglivet

När du bestämt dig för vilken husbil du ska köpa så börjar nästa spännande steg; Att välja tillbehör och utrustning. Här finns många valmöjligheter som gör resorna både smidiga och bekväma. Du kan köpa till allt från hydrauliska stödben och ac till cykelhållare och mycket mer. Med en välplanerad husbil kan den till och med bli så inbjudande att du väljer att göra den till ditt nya hem.

Nu är du redo för att börja leta efter din husbil och vad passar bättre än att påbörja sökandet här! Svea Husbilar har ett av Sveriges största utbud på begagnade husbilar. Se alla husbilar till salu.

Dela gärna köpguiden så fler kan ta del av alla tips och följ oss på Facebook för mer inspiration om husbilslivet!

Share This