Så säljer du din husbil

Att sälja husbilen väcker ofta många frågor och funderingar.
Därför ska vi guida dig till en trygg, bra och smart affär.

När du ska sälja din husbil har du tre val:

 1. Du kan försöka sälja den privat
 2. Du säljer via ett husbilsföretag som säljer den på försäljningsuppdrag
 3. Du lämnar husbilen i inbyte när du köper en ny

”Det andra alternativet är oftast det bästa, men det finns dock ett par fällor du kan fastna i”

 1. Säljer du som privatperson har du ofta ett större jobb framför dig än vad du kanske tror
  Tänk dig att köparen ska lägga ner flera hundra tusen på att köpa just din husbil. Han/hon kräver ofta att den är i gott skick, är fukttestad, funktionstestad, har en professionell annons med tydliga bilder och text. När din annons kommer ut på blocket få du hantera prutare, däcksparkare, provkörningar, inbytesförslag och inte minst flertalet s.k. firmor eller privatpersoner som hör av sig och exempelvis påstår att de har köpare till din husbil. Ett problem du som privatperson får är att du missar många köpare då du antagligen inte tar inbyte och viktigast av allt – inte kan erbjuda finansiering som köparen ofta kräver. Vi finansierar mellan 80-90% av de husbilar vi säljer vilket krävs för att få en affär gjord. Därför är det många som upplever det svårt att sälja sin husbil som privatperson.

”Gör lite efterforskning innan du lämnar in din husbil på försäljningsuppdrag”

 1. Lämnar du i stället in din husbil på försäljningsuppdrag bör du välja husbilsföretag med omsorg
  Det finns många fördelar med att lämna in din husbil på försäljningsuppdrag. För det första är det mycket enkelt.
  Du lämnar i praktiken in din husbil/husvagn och väntar sedan på pengarna som sätts in på ditt konto direkt efter försäljningen.
  Innan du lämnar in din husbil bör du dock göra lite efterforskning för att se till att du väljer rätt firma för försäljningen av din husbil. Du vill trots allt ha de bästa förutsättningarna för en lyckad försäljning av din husbil.
  LÄS GÄRNA OM SVEA HUSBILARS POPULÄRA FÖRMEDLINGSTJÄNST HÄR –>

”De bästa förutsättningarna för en lyckad försäljning av din husbil”

Detta bör du kontrollera innan du lämnar in din husbil på förmedling:

 • Gå in på företagets hemsida (ingen hemsida = välj ett annat företag).
 • Kontrollera om företaget även säljer nya husbilar. Dvs. är återförsäljare av ett eller fler husbilsmäken. Säljer företaget nya husbil är de antagligen INTE ditt bästa alternativ. Dessa kommer alltid att prioritera att sälja sina egna husbilar framför din husbil. Risken är stor att din husbil hamnar halvt bortglömt i något hörn någonstans. Svea Husbilar är tex en renodlad förmedlare och har optimerat hela säljprocessen till fördel för våra förmedlingskunder.
 • Verkar företaget professionellt? Finns det bilder / videos på medarbetarna? – Du vill veta vilka du gör affärer med.
 • Titta på vilka andra begagnade husbilar företaget säljer för tillfället, hur ser bilderna ut? Bilder tagna utomhus på någon parkering blir aldrig lika bra som professionella bilder inomhus och bilderna är viktiga för försäljningen av din husbil.
 • Har företaget en aktiv Facebooksida? Hur många personer gillar/följer företaget? – Sociala medier, synlighet och transparens är viktigt år 2017. Finns det kundrecensioner på Facebook eller på hemsidan?
 • Skriver företaget hur mycket försäljningsuppdraget kostar på hemsidan eller döljer de medvetet detta? Ofta har dessa företag dolda avgifter som de själva vill sälja in som t.ex. startavgift, uppställningsavgift, dold franchiseavgift, avgifter för garantin till köparen mm – kolla upp detta!
 • Vissa företag vill även att du lämnar din husbil påställd under försäljningen. Detta för att själva få tillbaka på skatten (din skatt). I vissa fall har de inte tillräckligt bra egna försäkringar.
 • Hos Svea Husbilar ställer du av din husbil efter du lämnat in den på försäljning, och den omfattas även av företagets försäkringar.
 • Under tiden du har din husbil /husvagn på försäljning ska du behålla registreringspapperet för ditt fordon hemma, detta är ett ägarbevis och ska inte lämnas bort. Svea Husbilar är tex registrerade och certifierade av Transportstyrelsen och sköter alla ägarbyten digitalt direkt i deras register.
 1. I det sista alternativet lämnar du in din husbil i inbyte.
  Här gör du förmodligen din sämsta affär. Inbytespriset beräknas hos många firmor till ca 20-30% från marknadspriset medan ex. vi på Svea Husbilar tar 5-8% för att sälja din husbil.Du förstår rätt snabbt att det ofta finns tiotusentals kronor att spara om du låter oss sälja din husbil på försäljningsuppdrag innan du köper en ny. Vi tror att du kan göra något roligare för de pengarna.
  Det är lockande att lämna i inbyte för det är en snabb affär. Men det finns alltid gott om husbilar ute på marknaden och konstant bra erbjudanden på nya husbilar. Så har du lite is i magen och säljer först och köper sedan kan du vara säker på att göra din bästa husbilsaffär.
  Ska du köpa en fabriksny husbil kan du även låta oss sälja din husbil medan du väntar på att din nya ska komma.

 

Lycka till med din husbilsaffär och kontakta gärna oss om du behöver hjälp med att sälja din husbil eller husvagn.

/ Team Svea Husbilar

Share This