fbpx

Sveriges avlånga land med sin natur är hänförande och lockar många till att fricampa. Förutom att det är gratis, är det en möjlighet att komma nära naturen. Det finns dock en del lagar och regler som är bra att veta om innan du ger dig ut.

Att ge sig ut med husbilen och fricampa kan vara riktigt härligt och njutningsfullt. Vår inbjudande natur har en stor variation genom landskapen från norr till söder. Du kan stanna vid en stilla och vacker sjö, åka till slutet av vägen i en sagolik skog eller häpnas över utsikten som berg och dalar bjuder på. Men fricamping innebär även ett eget ansvar att inte skada naturen, inte skräpa ner och följa de riktlinjer och bestämmelser om camping som varje kommun har i sina lokala ordningsföreskrifter.

Uppställning av fritidsfordon

Allemansrätten är generös och tillåtande. Den ger dig möjlighet att vistas i skog och mark, även där marken ägs av någon annan. När det gäller att ställa upp sin husbil på enskild väg finns det några saker att tänka på. Du får tillfälligt ställa upp ditt fritidsfordon intill vägen på respektabelt avstånd från markägarens boningshus. Detta får ske under förutsättning att du inte hindrar markägarens verksamhet, stör trafiken eller skadar marken. Finns det möjlighet att fråga markägaren om tillåtelse att parkera är det alltid att föredra och sitter det skyltar som påvisar annat ska detta respekteras.

På allmänna vägar såsom rastplatser och skyltade P-platser får du stå i högst 24 timmar under vardagar. På lördagar, söndagar och helger får man i allmänhet stå till nästkommande vardag. Finns andra skyltar ska dessa följas.

Skillnaden mellan camping och parkering

Att parkera och att campa skiljer sig åt. När du ställer dig på en parkering får du parkera och sova kvar över natten. Om du fäller ut markisen och plockar fram bord och stolar har du gått ifrån parkering och campar istället. Detta är inte tillåtet på parkeringsplatser. Vill du fricampa utanför vägnätet är Terrängkörningslagen att beakta.

Få de bästa förutsättningarna med rätt utrustning

Gillar du att fricampa mycket finns det utrustning som gör din campingupplevelse både bättre och smidigare. När du inte har tillgång till extern el är solceller perfekt för att ladda batterierna. Kompletterar du dessutom med extra bodelsbatteri klarar du dig ännu längre. Genom att installera en konverter som omvandlar 12V till 230V får du möjlighet att använda kaffebryggare, ladda laptop, titta på vanlig TV med mera. Läs gärna mer om de bästa tillbehören för din husbil.

Några korta tips för fricamping

Här har vi sammanställt några korta tips att tänka på innan en ger sig ut på vägarna.

  • Hitta en bra plats, utgå ifrån tips eller gör din egen research. Tänk dock på att om för många besöker samma plats så sliter detta på naturen. 
  • Ta reda på vad som gäller i det land eller kommun du vill fricampa i. Regler kan skilja sig mycket åt.
  • Lämna platsen finare än när du kom dit. Det minskar risken för att det skall dyka upp förbudsskyltar.
  • Fricampa endast där det är tillåtet.
  • Undvik att plocka ut bord, stolar, grill eller markis.
  • Tag med allt skräp!
  • Töm inte ut något grå / svartvatten i naturen.
  • Nyttja egen toalett.

 

Vilka är dina bästa tips för fricamping?

Share This