fbpx

När du får hem din husbil är det viktigt att lära känna den. Kontrollera att allting och även hur allting fungerar. Ta gärna reda på hur viktiga områden som värme, spis, vatten, wc med mera fungerar i en lugn hemmamiljö. Väl på campingplatsen vill du bara att allting ska löpa på så smidigt som möjligt.

Instruktionsmanualer

En husbil kommer med flera olika instruktionsmanualer – en som berör bodelen, en för kylskåp, spis, tv, AC, värmesystem osv. Till en början kan det kännas överväldigande att ta sig an detta. Ett praktiskt tips är att inte läsa alla instruktionsböckerna på en gång. Ta gärna en i taget för att du ska kunna ta till dig informationen på ett bra sätt och testa sedan funktionerna på den enhet du läst om.

Att läsa och lära sig av instruktionsböckernas information är mycket betydelsefullt. Det är framför allt viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, då du vill behålla den standard och kvalitet ditt fritidsfordon hade från början. Om utrustningen inte sköts på rätt sätt kan det ske tråkiga missöden och bli skador som du själv kan behöva betala reparationerna för. Detta kallas för handhavandefel. Om det är svårt att förstå manualerna och du sökt efter informationen men inte lyckats hitta någon bra förklaring, så kan du alltid vända dig till tillverkaren eller Svea Husbilar för hjälp. 

Prova dig fram

För att få en förståelse över hur allting verkligen fungerar, efter att du tagit del av manualerna, är det bästa att ge sig ut och campa. En första resa behöver inte vara lång. Du kan till och med göra det enkelt genom att bo en natt hemmavid. Efter ett par resor har du även fått en större känsla över vad du vill ha med dig på dina färd. Vissa saker kan vara stående på packningslistan inför campingturen, och några saker kan du behöva anpassa utifrån resans karaktär. Förutom att lära känna ditt fritidsfordon kan du efter ett tag komma på ytterligare utrustning du vill montera på husbilen. Läs gärna mer om hur du förbereder husbilen/husvagnen inför resan.

Service och underhåll 

Service är viktigt att göra och kom även ihåg att genomföra gasoltest och fukttest årligen. Följ serviceboken noga för att hålla efter husbilens skick och för att garantin ska fortsätta vara giltig. Om du ska använda husbilen även på vintern bör du köpa ordentliga vinterdäck. Året runt-däck är inte anpassade för vårt kalla klimat i norden och ger dig inte den säkerheten du behöver varken på vintern eller sommaren. Kontrollera däckens skick regelbundet, mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm för sommardäck. Vinterdäck ska ha ett minsta mönsterdjup på 3 mm. Har du en husbil som väger mer än 3,5 ton är minimikravet 5 mm. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år, dock ska de även ersättas om de blir torra och får sprickor. 

Ytterligare information 

Att leta information på Internet eller i olika forum kan ge dig mängder av bra information och inspiration. Vill du byta tips med andra entusiaster och få mer märkesspecifik kunskap. Då finns det flertalet husbilsklubbar, forum och Facebook-grupper att gå med i. Dethleffsklubben Dethleffs Club of Sweden är en av de drivna och engagerade klubbarna. Här kan du få värdefullt utbyte från hängivna husbilsfantaster som gärna delar med sig av sina erfarenheter och som även arrangerar husbilsresor. 

Du kan även följa Svea Husbilar på sociala medier @sveahusbilar för husbils-tips och inspiration.

Share This