fbpx

När husbilen ställs på vinterförvaring är det många som funderar på hur en kan hålla mössen borta. Mössen söker skydd främst under hösten och tidig vinter, från september fram tills snön lägger sig, för att bygga bo inför den kalla säsongen.

6 tips för att undvika möss i husbilen vid vinterförvaring
  1. Det första du kan tänka på är vart din husbil kommer stå förvarad? Olika platser har olika förutsättningar för att möss ska trivas eller ej i omgivningen och med det kan risken öka eller minska. Till exempel så trivs mössen bättre på en bondgård än i en carport i ett bostads- eller industriområde.
  2. Det första du bör göra är att plocka ut all mat, inklusive konserver och stearinljus, ur husbilen. Möss är allätare och även stearin eller tvål kan fungera som föda. Städa fordonet noggrant, då mössen söker sig till mat och smulor för att bygga bo inför vintern.
  3. Täpp till eventuella hål där möss kan komma in, tänk även på att de har ett mjukt kranium och kan ta sig in i 6 – 7 mm små hål.
  4. Råttfällor är effektiva om gnagare trots allt tar sig in i fordonet. Kom ihåg att kolla till dem regelbundet och tömma dem.
  5. Du kan placera ut granris eller enris runt hjulen, vilket är obehagligt för mössen att klättra på. Doften av färskt enris kan även avskräcka. Se efter så att enris inte är fridlyst i ditt närområde. Välj då istället granris.
  6. En presenning kan vara effektiv om du viker upp kanterna.  Tänk på att skapa minst en 30 cm hög hal yta runt om husbilen. Försök att undvika luckor, veck och andra ojämnheter som gör att mössen kan ta sig upp. 

 

Vill du läsa mer om hur du kan förebygga att få oönskat besök av skadedjur kan du gå in på Anticimex. 

Förutom att skydda husbilen från möss, är det också viktigt att förbereda husbilen inför vintern. Se läs vår artikel om vintersäkring av husbilen här.

Share This