fbpx

Fler och fler får upp ögonen för vintercamping och fördelarna med att kunna njuta av husbilen året runt. Genom att vara rätt förberedd så blir camping på vintern en riktigt härlig upplevelse och något att se fram emot när sommaren börjar lida mot sitt slut.  

Så tar du hand om din husbil vid vintercamping

  • Se till att husbilens tak är fri från stora snömängder. Det är särskilt viktigt att värmaren, varmvattenberedaren och t.ex. ugnens skorstenar ej är övertäckta med snö.
  • Ta bort snövallar runt fordonet. Dessa hindrar värmarens funktion. Dessutom är snövallar en säkerhetsrisk om det uppstår gasläckage i rören under golvet.
  • Stäng inte av värmesystemet när du lämnar fordonet under kortare perioder.
  • Om du kör på saltvåta vägar så bör du tvätta av underredet och dom varmförzinkade ytorna med vatten.
  • Tänk på att pjäxor och snöblöta kläder i fordonet ökar kondensbildningen. Se därför till att ha god ventilation.
  • Säkra bilen med klossar vid däcken när du ställer upp för längre vistelse och släpp på handbromsen så att den inte fryser fast.
  • Använd endast 100% propangas i gasolanläggningen under vintertid eftersom butangas inte förgasas vid minustemperatur (i sverige säljs endast propangas).
  • För att undvika att kondensvatten bildas under uppvärmningen av ditt fordon så öppnar du alla skåpdörrar, luckor och förvaringslådor. 

Välj en husbil som är anpassad för ett kallt klimat

Planerar du att vintercampa mycket bör du välja en husbil som är byggd att tåla ett vinterklimat. Vinterisolerade husbilar håller värmen bättre än de som är anpassade för varmare klimat eftersom de är tätare och lättare att värma upp. Även om ditt fritidsfordon inte är optimerat för vintercamping med frostskyddade vattentankar, isolerade golv, tak och väggar, dubbelglas i fönster med mera finns det smarta förberedelser som hjälper dig en bra bit på vägen.  

Exempelvis ger bodelsmattor en varmare känsla på golvet samt skapar en luftficka som gör att golvvärmen blir jämnare. Sätter du upp ett vinteranpassat förtält får du även utrymme att förvara skidutrustning, snöiga ytterskor, grill och annat som du inte vill förvara i husbilen. Ett isolerat förtältsgolv hjälper till att hålla värmen ytterligare. 

Vad händer med vattensystemet vid minusgrader? Om ditt fritidsfordon är förberett med isolerade vattentankar inne i husbilen eller har uppvärmda tankar går det utmärkt att använda vattnet som vanligt förutsatt att uppvärmningen är igång. Vatten fryser vid noll grader och kan då orsaka stora följdskador på både vattensystemet och övriga delar såsom väggar och golv. 

Finns ingen uppvärmning är det klokt att låta vattensystemet stå tomt. Förvara istället vatten på dunk och använd servicehusets faciliteter som toaletter, dusch och även torkmöjligheter. 

Var förberedd med en gasolflaska extra 

Innan avfärd är det viktigt att fylla gasol och gärna ha med sig en flaska extra. För att göra det ännu smidigare är det bra att ha dubbla gasolflaskor monterade, med automatisk omkopplare som byter från den tomma flaskan till den fulla. Vid kraftig kyla går det åt extra mycket gasol för uppvärmning. 

Vill du vara på den säkra sidan är det bra att ta med värmefläkt, värmefiltar, tjocka vintertäcken och något värmande att dricka. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att du har snökedjor på däcken samt greppmattor med dig. Greppmattorna lägger du framför drivhjulen så att du kan komma loss. 

Ska du ställa undan husbilen för vinterförvaring så har vi de bästa tipsen på hur du håller mössen borta.

Share This