fbpx

Det är viktigt att du känner dig trygg och säker när du är ute och campar med husbilen. Här har vi valt att samla de mest vitala sakerna att tänka på kring husbilens och din säkerhet så att du kan vara redo om olyckan är framme. Om du reser utomlands kan det finnas andra lagar och regler du måste beakta. Kom ihåg att ta reda på dessa innan resan så du slipper eventuella böter. 

  • Gasolvärmesystemet ska enligt lag alltid vara avstängd vid tankning och när husbilen står parkerad i garage. 
  • Gasolcentralens kranar skall vara avstängda när tillhörande apparater inte används. 
  • En fackman skall alltid anlitas för eventuell installation eller service av gasolapparater. 
  • Säkerställ att det finns riklig ventilation när gasollågan är tänd, vid t.ex. matlagning. 
  • Gasolluckan bör hållas olåst under din resa. Förvar en skiftnyckel nära till hands för att enkelt kunna avlägsna gasolflaskan vid en eventuell brand.  
  • Varningstriangel och reflexväst bör alltid finnas till hands om du behöver kliva ut på vägen. I vissa länder (t.ex. Tyskland) är det, förutom varningstriangeln, även krav på reflexväst.
  • Förbandslåda skall alltid finnas i bilen. Kom ihåg att du bör byta ut saker som t.ex. sårtvätt vart 4-5 år. Förbandslådan kan rädda liv och i många länder är det krav på att den finns tillgänglig. 
  • Beredskapsplan. Gå igenom hur en beredskapsplan för er och husbilen skulle se ut om olyckan skulle vara framme. 

Beroende på vart du reser i Europa kan det finnas andra lagar och regler än i Sverige. Kom ihåg att ta reda på informationen innan resan så du slipper eventuella böter.

Om det luktar gasol i fordonet

Ska du genast släcka alla öppna lågor som stearinljus och dylikt. Efter det ska du släcka samtliga gasol-aggregat (spis, kylskåp, varmvatten och värme). Stäng av gascentralens alla kranar och vrid om huvudkranen på gasolflaskan. Vädra husbilen ordentligt genom att skapa ett korsdrag genom fordonet. Genomför test av gasoltäthet med läckindikator (om sådan finns) eller läckspray. Kontakta en fackman för åtgärd.

Om det brinner

Vid brand inne i husbilen ska du genast utrymma husbilen. Säkerställ att samtliga medresenärer är evakuerade ur fordonet. Om möjligt stäng av gasolflaskans huvudkran och för gasolflaskan i säkerhet. Varna omgivningen, står husbilen på en ställplats sprider sig elden enkelt till kringliggande fordon. Larma brandkåren.Vid brand i gasolutrymmet, varna omgivningen för faran och larma brandkår.

Om det läcker vatten

Lokalisera vattenläckan om möjligt. Stäng sedan av vattenpumpen, stäng alla kranar och töm vattensystemet. Torka upp allt vatten samt placera en avfuktare i bilen.Kontakta fackman för åtgärd.

Nu när du vet hur du ska vara redo om olyckan är framme, är det bara att ge dig ut på äventyr!

vill du prova på fricamping, läs här vad som kan vara bra att tänka på när du ger dig ut i sveriges vackra natur.
På vår Youtube-kanal finner du videos om husbilen och husbilslivet.

 

Share This