fbpx

För att du ska trivas och njuta av resorna tillsammans med din husbil är det viktigt att redan från början fundera på vilka krav du har. Det är också bra att tänka på vilka funktioner och bekvämligheter du behöver, då blir varje resa en härlig och komfortabel upplevelse. Här guidar vi dig bland olika alternativ i husbilsdjungeln.

Ofta kan det vara till stor hjälp att först tänka ut hur du vill använda din husbil och vilka som ska följa med på resan. Ska du använda den året runt eller bara på sommaren? Hur många bältade platser och sovplatser behöver du? Vart ligger din budget? Hur stor husbil får du köra?

Till stor del handlar det om att prioritera de egenskaperna som är viktigast för dig och sedan hitta den husbil som kommer närmast den långa önskelistan. Vid köp av en begagnad husbil är det viktigt att den är noggrant kontrollerad med både fukttest, funktionstest och gasoltest. Då kan du känna dig trygg och säker att du får en bra start på husbilslivet.

När du kommit fram till vilka prioriteringar som är viktigast för dig är det dags att ge sig ut för att titta, känna och även provköra. Ibland kan bilden som du först hade av husbilen förändras helt när du besöker husbilshandlaren. Väl där har du möjlighet att jämföra de olika planlösningarna och husbilstyperna. Ta därför god tid på dig att känna in husbilarna och fråga gärna personalen om de kan visa de olika funktionerna för dig.

Köpa begagnat eller nytt.

En ny husbil har en värdeminskning på upp till ca 30 % redan det första året, vilket kan göra en nyare begagnad till ett bättre alternativ rent prismässigt. Många husbilar som bara är några år gamla ser ofta ut som nya, då fritidsfordon överlag behandlas väldigt varsamt. När du köper en begagnad husbil är det tryggt att köpa från en etablerad handlare som kan ge garanti vilket en privatperson inte kan göra.

Uppvärmning – Valmöjligheterna är mellan vattenburen eller luftburen uppvärmning. Ska du campa främst vår, sommar och höst fungerar en luftburen uppvärmning bra. Vill du däremot använda din husbil över vintersäsongen är vattenburen uppvärmning att föredra då den ger en jämnare värme i fordonet. 

Tillbehören som gör campinglivet ännu bättre.

När du bestämt dig för vilken husbil du ska köpa börjar nästa spännande steg, att välja tillbehör och utrustning. Det finns många valmöjligheter som gör resorna både smidiga och bekväma. Du kan köpa till allt från hydrauliska stödben och ac till cykelhållare och mycket mer. Med en välplanerad husbil kan den till och med bli så inbjudande att du väljer att göra den till ditt nya hem. 

Vilken husbilstyp passar dig?

Husbilar finns i många olika typer och byggs på olika sätt. Vill du ha en liten och smidig husbil kanske en Plåtis passar dig bäst. Har du en stor familj är det kanske en Alkovbil som har bra med utrymme för er. Titta runt på de olika typer och modeller för att hitta den husbilstyp som möter dina förutsättningar. 

Vilken budget har du? Tänk igenom vad du känner är en bra budget att lägga på en husbil och jämför med vad du får om du går upp eller ner en prisklass.

Hur stor husbil vill du ha? – Husbilar finns i alla möjliga storlekar och du behöver bestämma dig om du vill ha en liten, mellan eller stor. Kortare husbilar är lättare att parkera, men en större har mer förvaringsutrymme. 

Halvinegrerad husbil

Bältade platser och sovplatser – Hur många ska åka med på resorna? En bäddbar dinett är fördelaktigt om några familjemedlemmar bara åker med ibland. 

Vikt, lastutrymme och resplaner.

Se över vilken körkortsbehörighet du har och hur mycket lastvikt du behöver. Ska du köra ner till Europa, kan en husbil som väger max 3,5 ton vara både smidig och billig att åka med. Dock är lastvikten ofta lägre och om du endast ger dig iväg någon enstaka gång kan det vara mer värt att köpa en större husbil med de fördelarna det ger.

När vill du använda husbilen? – Kommer du att åka med din husbil på våren, sommaren och hösten eller vill du använda den året runt? Vissa husbilar är mer anpassade med uppvärmning och isolering för att användas över vintersäsongen. 

Sängar, planlösning och utrustning – Vilken sängtyp passar dig? Önskar du bra med lastutrymme är höga långbäddar eller queensbed att föredra. Känns det okej att bädda upp och ner dinetten eller är en skybed smidigare? Vill du ha separat dusch? Önskar du ugn och / eller kylskåp med en separat frys? 

Nu är du redo för att börja leta efter din husbil och vad passar bättre än att påbörja sökandet här! Svea Husbilar har Sveriges största utbud på begagnade husbilar. Klicka på knappen för att se alla husbilar som finns till salu.

Husbilar till salu Norrtälje

Husbilar till salu Kinna

Vill du att vi hjälper dig att hitta den rätta husbilen är du välkommen att kontakta våra kunniga säljare. 010 179 07 00

Share This