fbpx

Efter att ditt fritidsfordon stått förvarad över vintern är det viktigt att se över det inför kommande campingturer. Genom att förbereda husbilen inför våren kan du förebygga och undvika onödiga missöden eller tråkiga överraskningar på resande fot. Checklistan hjälper dig att enkelt få en överblick och kontrollera viktiga punkter på ditt fordon.

Det är klokt att börja se över husbilen i god tid innan du ger dig ut på vägarna. Med ett väl förberett och kontrollerat fordon har du skapat de bästa förutsättningarna för en lyckad campingsäsong. Har fordonet varit förvarat utomhus är det bra att göra en visuell kontroll efter fuktskador. Misstänker du fuktskada bör du boka en tid för att göra ett fukttest hos en husbilsfirma samt eventuell åtgärd. Om du upptäcker en fuktskada i tid kan det vara bra både för din hälsa och plånbok.

Årlig gasolkontroll ger dig en billig livförsäkring

På våren är det bra att genomföra en gasolkontroll för att säkerställa att din husbil fortfarande är trygg och säker. Något som är bra att veta när det gäller gasolkontroll är att testerna skiljer sig åt beroende på vart du gör dem. På exempelvis bilbesiktningen görs ett enklare läckagetest. Gasolsystemet testas då med likadant tryck som normalt används i ditt fritidsfordon (30 mbar) i 10 minuter. 

För att vara helt säker på systemets funktion bör du istället vända dig till en professionell husbilsfirma för att göra ett trycktest där ditt gasolsystem testas med ett fem gånger så högt tryck än normalt (150 mbar) i 15 minuter. Vid ett sådant test kan verkstaden se om det finns något läckage inne i husbilen. Utöver att trycktesta systemet bör den som utför testet även kontrollera gasolflaskor, slangar, regulatorer och övrig utrustning som tillhör gasolsystemet.

Testa vattensystemet

Du kan undvika vattenläckage genom att testa vattensystemet. Även om du har följt konstens alla regler när du vintersäkrat ditt fordon så är det alltid bra att kontrollera vattensystemet. Fyll upp tankarna med vatten och testa samtliga kranar. Öppna upp luckor och skåp för att se över så inget vatten läcker ut i ditt fordon. Tar du hand om din husbil på bästa sätt och genomför kontinuerliga kontroller, ökar livslängden på ditt fritidsfordon och du får även ett trevligare campingliv.

13 viktiga saker att se över efter vinterförvaringen – Checklista

 1. Kontrollera däckens ålder, skick, mönsterdjup, skador och lufttryck.
 2. Kontrollera bromsarnas funktion och åtgärda vid behov.
 3. Testa utvändig belysning.
 4. Se över batteriernas funktion, både bilens startbatteri och bodelsbatteri.
 5. Kontrollera att ventilationen fungerar och inte blivit tilltäppt.
 6. Rengör husbilens ut- och insida.
 7. Kontrollera alla utvändiga tätningar så att det inte förkommer torrsprickor eller liknande i dem. Kontrollera även tätningarna på taket och åtgärda dem om du misstänker att tätningarna börjar bli gamla. Fuktskador är det sista du vill ha i ditt fordon.
 8. Rengör vattentankar och vattenlås.
 9. Försäkra dig om att fordonet är kontrollbesiktigat.
 10. Säkerställ att gasolanläggningen inte läcker genom att göra en gasolkontroll.
 11. Visuell kontroll av fuktskador samt lukta ordentligt i fordonet.
 12. Vid uppställning och camping, skydda däcken från det, för däcken, skadliga solljuset.
 13. Fyll upp med vatten och testa vattensystemet samtidigt som du kontrollerar att det inte läcker vatten någonstans. Öppna upp golvluckor, skåp mm för att verkligen se att det inte läcker vatten under vattenkranar eller från vattensystemet.

 

Har du planer på att ge dig ut och fricampa? Då finns det några lagar och regler du bör veta om. Läs mer om fricamping.

Prenumerera gärna på vår youtube-kanal för att se videos med husbils tips.

Share This