Vi satte oss ner med husbilsägarna Sören och Ann-Margret, som bor i Västerås, för att prata om husbilslivet, distansarbete och hur det fungerar för dem. Vid intervjun möts vi i ett videomöte där Sören och Ann-Margret sitter i sin husbil. När de börjar berätta om hur de blev med husbil blir det en härlig stämning som inspirerar till nya äventyr.
Hur kom det sig att ni köpte husbil?
Vårt fotointresse är upphovet till vårt husbilsintresse, som startade vid Knuthöjdsmossen utanför Hällefors. Vi kom det en tidig vårmorgon 2014 för att fotografera Smålom och hade åkt kl 04.00 från Västerås. Då vi begav oss ut mot mossen mötte vi ett par fotografer och frågade dem om det fanns några fåglar att skåda och fick svaret: ”Ni skulle ha varit här i morse!”. Vi tyckte ju att vi var tidigt ute och kände att gå upp ännu tidigare för att få se fågel var väl kanske i tuffaste laget. Vid mossens parkering stod det ett par husbilar och vi tittade på varandra och sa spontant och nästan samtidigt: ”En husbil kanske vore något, då kan vi ju t.ex. vara på plats tidigt på morgonen för att spana på fågel?” Vi hade aldrig tidigare i vår vildaste fantasi tänkt oss att åka husbil. Vi började så smått kika efter husbilar på marknaden och i augusti 2014 köpte vi vår första husbil en Dethleffs Globe 4 av årsmodell 2010.
”Både spontana och mer planerade resor gör att vi få se och uppleva mer av vad naturen har att erbjuda.”
Vad tycker ni är det bästa med husbilslivet?
Vi seglade i 25 år innan vi köpte husbil och har då hunnit uppleva och upptäcka, framförallt Mälaren och Stockholms Skärgård. Så nu finns det massor med platser på fastlandet i Sverige som vi inte ännu har upptäckt. Och vi dras ofta till att stanna vid ställplatser vid gästhamnar, så att vi fortfarande får uppleva lite båt- och hamnkänsla. Dessutom hann vi, innan Corona-epidemin, få uppleva några fina resor till Moseldalen under vinskördetiden, Nederländerna under tulpanblomningen och Tyskland under tidig vår – det vill vi gärna uppleva mer av när Corona-epidemin är över. Vi har ju ett stort intresse av att se och uppleva naturen och det intresset har verkligen fått utvecklats i och med att vi blev med husbil. Vi gör både spontana och mer planerade resor för att få se och uppleva mer av vad naturen har att erbjuda.
När bestämde ni er för att ta med jobbet i husbilen och med det “distansarbeta”?
”Det föll sig naturligt eftersom Sören har en liten reklambyrå, TEFO Text och Form i Västerås AB, och jag har företaget Marknadsservice där jag arbetar framför allt som ekonomi- och redovisningskonsult. Det är enkelt för oss med egna företag där det går att arbeta på distans. Vi kan göra detta från husbilen, så vi är väldigt privilegierade på det sättet. Det skapar en härlig frihet att både kunna arbeta och samtidigt få se och uppleva allt det som vi gör genom våra resor med husbilen.” berättar Ann-Margret.
Vad är det bästa med att jobba på det här sättet?
Det är att vara nära naturen och friheten i att vistas på de platser vi vill. Vi får en ökad frihetskänsla. Antingen kan vi planera resor med tydliga destinationer eller så kan vi vara spontana och fråga varandra: “Åker vi till höger eller vänster idag?” Kunderna kan trots allt nå oss oavsett om vi är hemma eller i husbilen.
”Har man ordning och reda samt disciplin fungerar allt lättare.”
Har ni några tips till dem som också skulle vilja distansarbeta från husbilen?
Det är lite svårt att ge tips, eftersom var och en behöver anpassa sig till sina förutsättningar. Behöver man bara en dator och internet så är det väldigt enkelt och praktiskt. Har man ordning och reda samt disciplin fungerar det bra. Om vi båda har arbetsuppgifter att göra så brukar den ena använda bordet som arbetsplats och den andre får stå i pentryt och jobba – att stå och arbeta är faktiskt rätt skönt ibland. Tänk på vad du har plats och utrymme för och organisera några utrymmen för ”kontorsgrejer”. I vår förra bil hade vi t.o.m. en liten laserskrivare med oss, men det är kanske lite överkurs. Vi blir ju ändå alltmer digitaliserade och alla dokument finns ju lagrade i datorerna.
På er blogg ser vi att ni vandrar mycket, vad är det bästa med att vandra?
”Spänningen och nyfikenheten om vad som finns runt nästa kurva samt att upptäcka nya platser”. svarar Ann-Margret
Så här beskriver Sören sin upplevelse: ”Känslan när man steker ägg till matsäcken, packar ryggsäcken och knyter på sig kängorna. När man sen har varit ute ett tag och stannar, tar man på sig en extra tröja och plockar fram termosen och mackan, lägger på ägget med lite kaviar. För att sedan sitta och ta in den vackra utsikten och njuta av den medhavda matsäcken. Det är så skönt och härligt, och t.ex. när man vandrar i fjällmiljö och bara kan stanna vid en fjällbäck, fylla sin kåsa med friskt vatten från en fjällbäck när man blir törstig. Det är livskvalitet!” säger Sören och visar hur han får ”ståpäls” bara av att prata om vandringsupplevelserna!!”
”Det är underbart att kunna fylla sin kåsa med friskt vatten från en fjällbäck när man blir törstig.”
Vad är det bästa med friluftslivet?
Naturupplevelser, att få se och uppleva saker. Vi vill göra lite mer än att bara njuta av själva Husbilen. När vi var unga hade vi så bråttom det var så mycket måsten. Nu njuter vi av små saker som man inte tidigare har reflekterat över. Det kan vara något så enkelt som när myrorna kryper över en stig. Vi behöver inte göra sådant som kostar en massa pengar för att få upplevelser. Att bara ge oss ut i naturen för att få härliga upplevelser är underbart.
Hur har friluftslivet förändrats sedan ni skaffade husbil?
Det har nog inte förändrats så mycket. Men nu når vi och kan få uppleva platser som ligger längre bort, tack vare Husbilen. Nu kan vi vakna upp där vi vill starta dagens utflykt och behöver inte starta dagen med några timmar i bil innan vi når vårt utflyktsmål för dagen så som vi gjorde den där gången 2014 när vi åkte till Knuthöjdsmossen.
Hur väljer ni era resmål?
Det är som citatet “Det är vägen, inte målet som gör resan värd”. Vi använder Google och läser en del andra husbilsbloggar för att hitta platser att resa till. Genom att sortera bort de stora vägarna och välja mindre vägar och inte ha bråttom så dyker vi rätt ofta på små smultronställen som vi inte hade en aning om att de fanns. Ibland hittar vi skyltar för Fornminne och tvärnitar då och svänger in för att se vad det är för något. Ibland är det inget märkvärdigt men vissa platser kan bli en riktigt härlig upplevelse.
“Det är vägen, inte målet som gör resan värd”
Har ni något resmål som ni vill tipsa andra husbilsägare om, som också gillar att vandra?
Det finns många bra platser och det är svårt att ge ett tips. 2019 åkte vi Vildmarksvägen och stannade då bl.a. vid Ankarede. Därifrån går det både kortare och längre vandringsleder i härlig fjällmiljö. Från Fatmomakke gick vi upp till Marsfjällskåtan. Där var det roligt att se och möta flera barnfamiljer som också tog sig fram den 7 km långa sträckan. En annan härlig upplevelse var Höga Kusten och vandringen upp på Skuleberget. Dagen efter var det skönt med en mindre kvävande vandring längs kusten, då vi vid Skuleskogens Nationalpark följde strandlinjen från Kälsviken till Näskebodarna.
Ett annat favoritmål är Öland, dit vi gärna åker på försommaren för att bl.a. fotografera orkidéer. Det blir inte så strapatsrika vandringar, men det är härligt att ströva på Allvaret. Där spanar vi in blommor, grönt och kan samtidigt höra lärkorna drilla högt i skyn.
Ni kan gärna följa Sören och Ann-Margret på deras husbilsäventyr via bloggen husbilenfrida.se
Foton är tagna av: Sören Svedin
Vill du också få ett friare liv och kunna distansarbeta via en husbil. Läs gärna våra 7 bästa tips när du ska köpa husbil!
Senaste kommentarer