fbpx

Husbilsskolan

En introduktion till husbilsvärlden

Husbilsskolan del 26 gasol i husbilen

Husbilsskolan av Svea Husbilar

Din guide till ett härligt husbilsliv

Gasol i husbil

Energikällan utöver 230V och 12V är gasol. Både värmaren, spisplattorna och varmvattenberedaren drivs av gasol, i en del husbilar drivs även kylen på gasolen. Gasolen är färglös och giftfri, men det finns ett tillsatt luktämne för att kunna spåra vid eventuella läckage.

Gasol är tyngre än luft och samlas därför på golvet om den skulle läcka ut. Därmed bör du montera ett gaslarm i närheten av golvet på husbilen för att snabbt kunna bli varnad om det uppstår ett läckage. Gasolen har ett högt värmevärde och brinner med en blå mycket het låga. Skulle gasen brinna med gulaktiga lågor så betyder det antingen att det är för lite gasol i behållaren, eller att trycket är felaktigt och du bör ta hjälp att felsöka systemet. Gasen förbrukar stora mängder syre när den brinner, och därför är det viktigt att du förser utrymmet rikligt med syre när lågan är tänd.

Gasolflaskor

I Sverige finns det två stora gasoltillverkare, AGA och PRIMAGAZ, som tillverkar samt fyller gasolflaskor. Flaskorna produceras i tre olika material och det finns flertalet olika storlekar samt utformning som var för sig har sina egna för och nackdelar. Gasolen förångas sämre i sträng kyla och gasol i kompositflaskor förångas helt enkelt inte alls. Välj därför i första hand gasolflaskor i stål eller aluminium när du ska ge dig iväg och vintercampa. De vanligaste modellerna för husbilar och husvagnar är P11, PA11 samt PC10. P står för stål, PA står för aluminium och PC står för plast eller komposit. Siffrorna hänvisar till antalet kilo gas som flaskan kan hålla.

Olika typer av gasolflaskor

Aluminium
Är ett populärt val eftersom vikten är betydligt lägre än de i stål. De är också ett lämpligt val för husbilen på grund av flaskans förångningsförmåga som är högre än de i stål och komposit, vilket gör att du kan använda flera apparater som förbrukar gasol samtidigt. Aluminium tål kylan bättre än kompositflaskan, men är dock dyrare än stålflaskan och tar lite mer på höjden i gasolutrymmet på grund av den höga kragen.

Kompositplast
Är mycket vanlig bland de som campar under sommarsäsongen. Den väger ca hälften av motsvarande flaska som är byggd i stål, vilket gör att du sparar mycket av lastvikten men samtidigt har mycket gasol med dig. En annan fördel är att du enkelt kan se gasolnivån genom höljet då flaskan är genomskinlig. Nackdelen är att den är dyrare, rymmer en mindre mängd gasol än de andra sorterna och den har faktiskt dåliga vinteregenskaper.

Stål
Är det billigaste alternativet av de tre, den är även riktigt tålig och kan klara av ett högre slitage än de andra modellerna. Planerar du att campa under vintersäsongen bör du välja en gasolflaska med bra vinteregenskaper. Stålflaskan har oerhört bra vinteregenskaper då den klarar låga temperaturer och du kan få ut mer gas innan trycket sjunker och den behöver ersättas. Till värmesystemet Truma kan du komplettera med ett handhållet instrument för att mäta golvnivån. Stålflaskorna väger mer än sina motsvarigheter i aluminium och komposit, kom därför ihåg att den även tar av lastvikten i husbilen.

Viktigt om säkerhet

  • Gasolflaskor måste förvaras, användas och transporteras stående.
  • Du får endast ha med dig två 11 kg flaskor i en husbil.
  • Täthetskontrollera gasolsystemet regelbundet, helst en gång per år.
  • Vid tankning av drivmedel eller resa med färja ska gasolen vara avstängd.

Till varje spis, värmesystem, varmvattenberedare och kyl finns en avstängningskran. Dessa kranar är samlade i gasolcentralen som oftast är placerad i närheten av köket, men placeringen kan variera (se instruktionsboken). Gasolflaskan är placerad i ett ventilerat utrymme, som i regel är tillgänglig från fordonets utsida, men kan även finnas placerad i garaget på husbilen. Det är viktigt att att aldrig täcka för ventilationsgallren i gasolutrymmet. Alla gasoldrivna apparater i husbilen är försedda med så kallad
tändsäkring. Om en låga av någon anledning
skulle slockna så stryps gastillförseln till
apparaten automatiskt.

TIPS inför utlandsresan!
Se till att ha med dig två fulla flaskor när du lämnar Sverige. Det är viktigt att ta reda på vad för gasoladaptrar som används i det landet du ska besöka. Köp gärna adapter-set för att enkelt kunna fylla dina svenska gasolflaskor under din resa.

Byte av gasolflaska

Vid byte av gasolflaska ska du först se till att alla gasolaggregat är avstängda (kyl, spis, värmare osv.). Detta görs via gasolcentralen. Därefter vrider du av kranen på gasolflaskan, lossar och skruvar bort slangkopplingen. Tänk på att kopplingen är vänstergängad. Du lossar den medurs och skruvar fast det moturs. När du tagit bort flaskan bör du se över alla ventilationsgaller i utrymmet och rengöra vid behov, därefter kan du montera din nya flaska. När du sen öppnar kranen bör du kontrollera så du inte har läckage. Två kännetecken för läckage är ett pysande ljud och eller en doft, var observant på detta. Du kan även kontrollera tätheten med läckagespray, även kallad läckspray. De köper du i välsorterade butiker för fritidstillbehör. Spraya över kopplingen eller där du misstänker ett läckage. Skulle det bubbla så har du en läcka. Kontrollera kopplingen och prova igen, hjälper inte det så bör du kontakta en verkstad för åtgärd.

Bra att veta

Efter byte av gasolflaska så kan det finnas luft i slangarna. Vill t.ex. spislågan inte tända efter flaskbyte, upprepa tändningsförsöket tills gasen når fram.

Gasol på vintern

Kylan under vintern gör att gasolförbrukningen ökar markant och en stor P11 flaska inte räcker lika länge som under varmare årstider. Är det riktigt kallt ute kan en P11 räcka ca två till tre dygn. Tänk därför på att ta med dig tillräckligt med gasol för din resa eller kolla upp vart du kan fylla på.

Gasolkontroll

För din säkerhet rekommenderas en årlig gasolkontroll, vilket även är en billig livförsäkring. Något som är bra att veta när det gäller gasolkontroll är att testerna skiljer sig åt beroende på vart du gör dem. På exempelvis bilbesiktningen görs ett enklare läckagetest. Gasolsystemet testas då med likadant tryck som normalt används i ditt fritidsfordon (30 mbar) i 10 minuter. För att vara helt säker på systemets funktion bör du istället vända dig till en professionell husbilsfirma för att göra ett trycktest där ditt gasolsystem testas med ett fem gånger så högt tryck än normalt (150 mbar) i 15 minuter. Vid ett sådant test kan verkstaden se om det finns något läckage inne i husbilen. Utöver att trycktesta systemet bör den som utför testet även kontrollera gasolflaskor, slangar, regulatorer och övrig utrustning som tillhör gasolsystemet.

Läs nästa avsnitt om köksapparater.

Gillar du husbilar lika mycket som oss och vill läsa mer? Kolla in alla inlägg på vår husbilsblogg.

Följ oss på sociala medier för mer tips och inspiration om husbilslivet på Facebook och Instagram.

Leveransgenomgång av husbil

Leveransgenomgång av husbil

Det är viktigt att få en bra start med ditt fritidsfordon. Därför är det väsentligt med en noggrann genomgång av...

Lär känna din husbil

Lär känna din husbil

När du får hem din husbil så är det viktigt att lära känna den. Ta gärna reda på hur viktiga områden som värme, spis,...

Försäkra din husbil

Försäkra din husbil

När du ska försäkra din husbil så är det viktigt att välja en bra och omfattande försäkring om olyckan skulle vara...

Säkerhet gällande husbilen

Säkerhet gällande husbilen

Att känna sig trygg vid camping är A och O. Här har vi valt att samla de mest vitala sakerna att tänka på kring...

Lasta rätt i husbilen

Lasta rätt i husbilen

För att du ska få en säker resa är det viktigt att husbilen är balanserad och att all last är förankrad på rätt sätt....

Resa med djur i husbil

Resa med djur i husbil

Det kan vara väldigt trevligt att ta med hunden eller katten på husbilsresan. Men hur säkerställer du att djuret har...

Inred din husbil

Inred din husbil

Vid en första anblick kan det vara svårt att komma på hur du kan sätta din personliga prägel på husbilen då den kan...

Resa utomlands med husbil

Resa utomlands med husbil

Att resa ner i Europa med husbilen är både spännande och praktiskt. Innan du ger dig iväg finns det en hel del saker...

Husbilens köksapparater

Husbilens köksapparater

På en gasolspis regleras varje låga dvs. “platta” separat och har ofta en egen tändsäkring om lågan skulle släckas....

Husbilens elförsörjning

Husbilens elförsörjning

230 Volt, även kallat landström, är både bekvämt och ibland nödvändigt för att kunna driva de apparater du vill ha med...

Värmesystem i husbil

Värmesystem i husbil

Det finns olika lösningar för värmesystem till husbilar och i huvudsak så skiljer de sig genom vattenburen eller...

Underhåll av husbilen

Underhåll av husbilen

Din husbil bör underhållas lika regelbundet som din personbil. Invändigt kan du använda samma rengöringsprodukter som...

Körkort för husbil

Körkort för husbil

Med hjälp av Transportstyrelsens app kan du både utföra tjänster och få information om ditt eller dina fordon direkt i...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =

Share This