Det finns många skillnader på husbilar, därför ska vi förklara de olika begreppen och typerna. För att ge dig en tydlig bild så lyfter vi även för- och nackdelar som skiljer dem åt.
Alkovhusbil är en halvintegrerad husbil med sovalkov ovanför bildelen.
Fördelarna är att det är en praktisk familjebil med sovalkov ovanför förarhytten samt att det även är vanligt med en bäddbar dinett, vilket ger många sovplatser.
Nackdelarna är viktplaceringen då alkoven gör att bilen får en högre tyngdpunkt. Alkovbilen blir dessutom lite dyrare i bränslekostnad på grund av att alkoven ger ett högre luftmotstånd.
Halvintegrerad husbil
Här byggs bodelen på i efterhand. Det vill säga förarhytten byggs av en biltillverkare, sedan används transportbilens bas för bodelen.
Fördelarna är att dessa bilar har lågt luftmotstånd, samtidigt som de har hög säkerhet tack vare att biltillverkarnas förarhytt är separat, samt att de är prisvärda vid köp.
Nackdelarna är att de har en trängre förarhytt och sämre sikt i jämförelse med helintegrerade husbilar.
Helintegrerad husbil
Innebär att bodelen och bildelen helt integrerade med varandra – husbilen byggs alltså i ett enda stycke.
Fördelarna med en helintegrerad husbil är att den är rymligare i både bodel och bildel. Som förare har du god sikt framåt för att vindrutan är större, samt att dessa bilar ofta har högre utrustningsnivå då detta är husbilstillverkarnas premiumbilar.
Nackdelarna är att de här bilarna är dyrare i inköp, har en högre vikt över framaxeln och kan ofta kräva en bättre framfjädring gentemot de andra bilmodellerna. Denna typ av husbil är ofta av större modell och du bör då ha i beaktande din körkortsbehörighet.
Läs nästa avsnitt om husbilens planlösningar – sittgrupper dvs. dinett.
Gillar du husbilar lika mycket som oss och vill läsa mer? Kolla in alla inlägg på vår husbilsblogg.
Följ oss på sociala medier för mer tips och inspiration om husbilslivet på Facebook och Instagram.
0 kommentarer