En ställplats skiljer sig på många sätt från en camping och är av enklare karaktär. Här finns bara det viktigaste och ibland kan de även sakna el och vatten. Det beror på att de flesta ställplatserna är tänkta att du endast skall stå där högst två nätter för att sedan kunna fortsätta din färd.
Ställplatser kan se ut på olika sätt, i många fall är det endast en grusad eller asfalterad parkering. Här finns ingen personal att fråga, men skulle det vara något du undrar över kan du alltid prova att fråga en granne. Serviceutbudet kan variera, därför kan det vara bra att kolla upp i förväg om det finns tillgång till el, tömning av toalett med mera. Eftersom många ställplatser inte är bokningsbara är det rekommenderat att anlända tidigt. Kommer du fram efter kl 15.00 kan det tyvärr vara så att alla platser redan är upptagna, speciellt vid högsäsong. Anländer du tidigt finns det tid att upptäcka området och oftast även möjlighet att välja vart du vill stå. Betalningssätten varierar mellan swish, kortautomat och brevlåda. Tänk på att ha med dig kontanter om betalningssättet är brevlåda. Nya regler och förändringar sker kontinuerligt, följ anvisningar för varje ställplats. Parkera minst 4 meter från andra campingfordon, om markerad parkeringsruta finns ställ dig i denna.
Fördelar och nackdelar med ställplatser
Fördelar med en ställplats är att de oftast är mer prisvärda än på en campingplats och behöver sällan bokas i förväg. Underlaget är anpassat för tunga fordon och de kan finnas centralt placerade i städer.
Nackdelar är att det kan vara fullt när du anländer. Dessa platser är oftast obemannade och har inte alltid tillgång till servicehus med möjlighet till tömning av gråvatten och toakasett.
Läs nästa avsnitt om fricamping.
Gillar du husbilar lika mycket som oss och vill läsa mer? Kolla in alla inlägg på vår husbilsblogg.
Följ oss på sociala medier för mer tips och inspiration om husbilslivet på Facebook och Instagram.
0 kommentarer