fbpx

Inför vintern är det viktigt att vintersäkra er husbil inför vinterförvaringen så att den inte riskeras att skadas under vintern. Därför är det viktigt att se över husbilen på flera olika punkter för att ni ska slippa starta vårsäsongen med massa problem.

I och med att vi på Svea Husbilar vintersäkrar alla våra kunders husbilar som står till försäljning hos oss tänkte vi att ni också kunde dra nytta av våra bästa tips för att vintersäkra er husbil inför vintern.

  1. Om möjligt serva husbilen innan uppställning pga. av att det kan finnas kondens i den gamla oljan som fryser vid minusgrader samt att kondensen kan orsaka skada på motorns insida. Dessutom är det ofta lättare att få servicetider på hösten än under den hektiska våren.
  2. Smörj alla gångjärn och lås.
  3. Töm husbilen från stöldbegärlig utrustning.
  4. Töm husbilen från all form av mat då detta tenderar mögla snabbt i den fuktiga vintermiljön.
  5. Töm husbilen från era kläder och andra textilier då dessa bara samlar upp fukt och finns det ex hudrester mm på dem riskerar de att mögla.
  6. Gör en grundlig rengöring av husbilens ut- och insida, detta hjälper mot mögelangrepp och att möss söker sig in i husbilen. Torka även av invändiga väggar och dynor.
  7. Ta ut alla dynor och förvara dessa torrt inomhus.
  8. Töm toatank och toaspolning.
  9. Töm gråvattentank.
  10. Töm färskvattentank.
  11. Töm varmvattenberedare.
  12. Töm eventuella vattenledningar och vattenlås för att förhindra frostskador. OBS! Tänk på att frostskador ej täcks utav någon garanti.
  13. Om möjligt blås i vattenkranarna för att få ut vatten från eventuella rörsvackor.
  14. Ta ut säkringen från vattenpumpen. Öppna vattenkoppen och ta ut vattenfiltret.
  15. Öppna alla kranar
  16. Häll koncentrerad spolarvätska i alla vattenlås för att undvika att vatten samlas och fryser i rörsvackor (vanligtvis diskho, handfat och dusch). Om möjligt töm gärna denna vätska i exempelvis en tvätthall på våren för att undvika kemikalieutsläpp i naturen.
  17. Uppställning under tak om möjligt.
  18. Vid övertäckning se till att ventilationen är tillräcklig och att inte stora snömassor uppkommer på husbilens tak.
  19. Palla om möjligt upp fram- och bakvagn för att all tyngd inte ska vila på däcken.
  20. Demontera batterierna och/eller underhållsladda enligt tillverkarens rekommendationer.
  21. Placera ut (torrbollar) i husbilen för att förhindra fukt och lukt.
  22. Värm upp husbilen 1gång i månaden och vädra ordentligt, (För att undvika att kondensvatten bildas under uppvärmningen av fordonet ska alla skåpsdörrar, luckor och förvaringslådor öppnas).
  23. Se över tätningar på taket samt runt luckor och fönster. Har tätmassan torkat och börjar spricka finns det risk för vattenläckage.
  24. Läs instruktionsböckerna om övrig utrustning har separat skötsel under vintersäsongen.

– Beroende på hur husvagnen eller husbilen har förvarats kan den få mindre fuktskador under vintern. Därför är det bra om man gör en noggrann visuell kontroll samt luktar ordentligt i fordonet efter vintern. Om man misstänker fuktskador kontakta en husvagn- eller husbilsfirma för fukttest och eventuell åtgärd. Gör detta till en rutin så kan ni rädda många tusenlappar i reparationskostnader om man upptäcker detta i tid.

 

Varmt välkommen att kontakta oss om ni har några frågor

Mvh

/ Team Svea Husbilar

 

Share This